شرایط مهاجرت تحصیلی به ترکیه
ترکیه با جمعیتی حدود 85 ملیون نفر در همسایگی ایران و مردمانی خونگرم با فرهنگی بسیار نزدیک به ما دارای سیستم آموزشی مناسبی است که در تمامی مقاطع تحصیلی می توان در دانشگاه های مختلف آن تحصیل نمود. بر این اساس گروه مشاوران ایران ترکیه در این مقاله به بررسی شرایط مهاجرت تحصیلی، هزینه ها، موقعیتهای شغلی موجود در هنگام تحصیل و دانشگاههای ترکیه میپردازد.
ایرانیان برای ورود به ترکیه نیازی به ویزا ندارند، نزدیکی راه و هزینههای پایینتر زندگی در قیاس با بسیاری دیگر از کشورهای مهاجرپذیر، امکان تحصیل در سطح استانداردهای اروپا، امکان دریافت بورسیه تحصیلی و پیداکردن کار ضمن تحصیل، وجود رشتههای متنوع تحصیلی، عدم وجود شرط سنی و گپ تحصیلی و حضور چشمگیر دانشجویان بینالملل در ترکیه، این کشور را به مقصد بسیار مناسبی برای ادامه تحصیل تبدیل کرده است. از طرفی مدارک دانشگاههای ترکیه در تمام کشورهای جهان معتبر است و قابل ارائه برای مقاطع بالاتر در دیگر دانشگاههاست.
امکان ادامه تحصیل برای اتباع خارجی، هم در دانشگاه های دولتی و هم در دانشگاه های خصوصی فراهم است اما هر کدام دارای شریط خاصی می باشند که در ادامه این مقاله به بررسی این شرایط می پردازیم.
تحصیل در مقاطع کاردانی و کارشناسی
اتباع خارجی برای تحصیل در ترکیه در مقطع کاردانی و کارشناسی در صورتی می توانند اقدام کنند که مدرک دیپلم 12 ساله را در دست داشته باشند و در آزمون های ورودی این مقطع (YÖS) که از طرف هر دانشگاه بصورت جداگانه و اختصاصی برگزار می شود قبول شوند.
بطور حلاصه آزمون YÖS، آزمونی است که دانشگاه های کشور ترکیه برای پذیرش دانشجوهای خارجی اقدام به برگزاری آن به دو زبان ترکی و انگلیسی میکنند. متقاضیان نسبت به امتیاز کسب شده در این آزمون میتوانند اقدام به انتخاب رشته های ارائه شده از طرف دانشگاه مربوطه کنند.
اگر مایل به در یافت اطلاعات کامل در باره آزمون YÖS، نحوه برگزاری، امتیاز و مباحث مربوط به طرح سوالات آن هستید حتما مقاله آزمون YÖS را مطاله کنید.
تحصیل در مقطع لیسانس، حدود 4 سال به طول می انجامد و عموما به زبان ترکی می باشد اما دانشجویانی که به زبان ترکی تسلط ندارند مجبور به گدراندن آموزش زبان ترکی (TÖMER) و اخذ مدرک مربوطه میباشند.
لازم به ذکر است دروسی که به زبان انگلیسی ارائه و تدریس میشوند نیازی به آموزش و داشتن مدرک زبان ترکی ندارند.
تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد
علاوه بر ضرورت برخورداری از صلاحیت های لازم در مقاطع تحصیلی قبلی، اغلب متقاضیان تحصیل در دانشگاه های ترکیه باید در آزمون ورودی شرکت کنند. این آزمون برای دوره های تحصیلات تکمیلی و متقاضیان بین المللی نیز اجرا می شود.
آزمونی که در ترکیه برگزار می شود آزمون ورودی کارکنان دانشگاهی و دانشجویان کارشناسی (ALES) است. بسیاری از برنامه های مقطع ارشد متقاضی را ملزم به کسب نمره ی حداقل 50-55 در این آزمون می کنند، درحالی که نمرات بالاتر شانس پذیرش شما به دانشگاه های رقابتی تر و یا برخورداری از بورسیه را افزایش می دهد.. ÖSYM هیئت مسئول اجرای آزمون ALES است.
اگر مایل به در یافت اطلاعات کامل در باره آزمون ALES ، نحوه برگزاری، امتیاز و مباحث مربوط به طرح سوالات آن هستید حتما مقاله آزمون ALES را مطاله کنید.
برخی از موسسات ممکن است آزمون هایی بین المللی مانند GMAT یا GRE را به جای ALES بپذیرند. به عنوان یک قاعده، نمرات 450 یا 610 به ترتیب معادل با گذراندن ALES شناخته می شوند.
برخی از دوره های مقطع ارشد کاملاً یا به طور نسبی به زبان انگلیسی تدریس شده و در دانشگاه های جدیدتری که قصد جذب دانشجویان بین المللی بیشتری دارند این گرایش رو به افزایش است. در صورتی که دوره به زبان ترکی تدریس شود، از شما خواسته می شود که در فرآیند پذیرش خود آزمون زبان ترکی را نیز بگذرانید.
اگر انگلیسی زبان دوم شما است و متقاضی یک برنامه آموزشی به زبان انگلیسی هستید، باید آزمون تسلط را نیز بگذرانید. به این منظور، هیئت ÖSYM آزمون های اختصاصی خود را برگزار می کند، اما دانشگاه ها می توانند آزمون های بین المللی از قبیل تافل و آیلتس را نیز بپذیرند.
تحصیل در مقطع دکترا
کشور ترکیه برای دانشجویان بینالمللی که به دنبال تحصیل در مقطع دکترا میباشند، فرصتهای منحصربه فردی ارائه میدهد. دانشگاههای ترکیه در زمینه تبادلات بینالملل سابقه دیرینه و شهریه نسبتا پایینی دارند. دانشگاههای دولتی و خصوصی در ترکیه پیرو توافقنامه بولونیا هستند و دورههای تحصیلی خود را مطابق با اروپا یکسانسازی میکنند. بسیاری از دانشگاههای ترکیه در برنامه آراسموس پلاس (Erasmus+) شرکت کردهاند؛ این برنامه از مبادلات دانشجویان بینالملل پشتیبانی میکند.
به منظور پذیرش در دورههای دکترا متقاضیان باید پیشنهاد پژوهشی خود را ارسال کنند؛ پیشنهاد میشود پیش از اقدام، با دانشگاه و یا استادراهنمای سابق خود تماس حاصل فرمایید. همچنین متقاضیان معمولا باید معرفینامه دانشگاهی (academic references) خود را ارسال و جهت انجام مصاحبه حضور یابند.
به عنوان متقاضی دوره دکترا، دانشجو باید به منظور اثبات تجربه و بار علمی خود در آزمونهای ورودی شرکت کند. اکثر آزمونهای مورد استفاده در ترکیه تحت عنوان امتحان ورودي تحصيلات تكميلي (ALES) برگذار میشود. حد نصاب نمره برای هر فرد متغیر است اما معمولا حداقل نمره مورد نیاز برای هر شخص بین ۷۰-۵۰ است.
اگر مایل به در یافت اطلاعات کامل در باره آزمون ALES ، نحوه برگزاری، امتیاز و مباحث مربوط به طرح سوالات آن هستید حتما مقاله آزمون ALES را مطاله کنید.
این آزمونها هرساله در زمانهای معین برگزار میشوند. متقاضیان میتوانند برای اطلاع از تاریخ برگزاری آزمون و کسب اطلاعات بیشتر در مورد ALES به مركز گزينش و جابجايي دانشجویي تركيه ÖSYM مراجعه کنند. متقاضیان میتوانند برمبنای دیگر نمرات آزمونهای بینالمللی همچون GMAT(حداقل نمره مجاز ۵۰۰) و GRE(حداقل نمره مجاز۶۸۵) اقدام به دریافت پذیرش کنند.
کار ضمن تحصیل در ترکیه
تمامی دانشجویان کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری که در ترکیه در حال تحصیل می باشند، به شرط دریافت اجازه کار، می تواند کار کنند. اما حق اجازه کار برای دانشجویان کاردانی و کارشناسی پس از سال اول فراهم می گردد. مراجعات جهت اجازه کار به وزارت کار و تامین اجتماعی صورت می پذیرد.
دانشجویانی که در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری مشغول به تحصیل در ترکیه هستند می توانند در بعضی از دانشگاه های پژوهشی ترکیه مانند دانشگاه بغازیچی استانبول و دانشگاه فنی خاورمیانه با انجام پروژه های پژوهشی حقوق دریافت نمایند. معمولا مجوز کار در ترکیه یک ساله صادر می شود. هنگامی که فرد برای تمدید دوباره مراجعه می کند این مجوز به مدت 3 سال تمدید خواهد شد. پس از پایان دوره 3 ساله کشور ترکیه این مجوز را برای مدت 6 سال تمدید خواهد نمود و پس ار آن متقاضی می تواند برای اجازه کار دائم درخواست دهد.
هزینه تحصیل در ترکیه
هزینه تحصیل در ترکیه بسته به نوع دانشگاه، مقطع و رشته تحصیلی متغیر می باشد. دانشگاه های دولتی کم هزینه تر از دانشگاه های خصوصی هستند. دانشگاه های خصوصی به طور مستقل هزینه و شهریه را تعیین می کنند.
اما لازم به ذکر است هزینه های تحصیل و زندگی برای دانشجویان در ترکیه بسیار پایین تر از کشورهای دیگر است.
اقامت پس از تحصیل در ترکیه
دولت ترکیه برای جذب هرچه بیشتر دانشجویان خارجی، بالا بردن استانداردهای کسب و کار ترکیه و همچنین جذب شرکت های خارجی بزرگتر جهت سرمایه گذاری در ترکیه برآن شده است تا از سال 2016 با تغییر قوانین امکان اقامت پس از تحصیل دانشجویان خارجی را فراهم آورد اصلاحیه مهم تغییر قانون بشرح ذیل است:
- 1. دانشجویان خارجی مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا بصورت قانونی اجازه کار دانشجویی یا همان کار همزمان با تحصیل در ترکیه را دارند.
- 2. دانشجویان خارجی بعد از اخذ یک مدرک تحصیلی در دانشگاه های ترکیه می توانند تا حداکثر یک سال ویزای خود را تمدید کنند تا در این زمان برای کاریابی اقدام کنند.
- هر فردی که بخواهد در ترکیه بصورت قانونی کار کند نیاز به داشتن اجازه کار از وزارت کار و امور اجتماعی ترکیه دارد.
مسلما ترکیه با جمعیتی بسیار اندکی که تسلط بسیار کمی به زبان انگلیسی دارد نمی تواند کشوری مناسب برای نیروهای کاری خارجی باشد. در نظر بگیرید زیر 20% مردم ترکیه تسلط نه چندان بالایی به زبان انگلیسی دارند. پس اگربدنبال کار در ترکیه هستید تسلط مناسب به زبان ترکی استانبولی بسیار توصیه می شود.
دانشجویان خارجی پس از تحصیل در ترکیه و فارغ التحصیلی بنا به نظر اداره اقامت ترکیه بین 6 تا 12 ماه اجازه اقامت برای یافتن کار را خواهند داشت.
در ادامه ده دانشگاه برتر ترکیه در سال 2021 :
- دانشگاه حاجت تپه آنکارا ( HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ )
- دانشگاه فنی خاورمیانه ( ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ )
- دانشگاه فنی استانبول ( İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ )
- دانشگاه استانبول ( İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ )
- دانشگاه کوچ ( KOÇ ÜNİVERSİTESİ )
- دانشگاه غازی ( GAZİ ÜNİVERSİTESİ )
- دانشگاه آنکارا ( ANKARA ÜNİVERSİTESİ )
- دانشگاه فنی گبزه ( GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ )
- دانشگاه اژه ازمیر ( EGE ÜNİVERSİTESİ )
- دانشگاه بغازیچی ( BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ )